Sinds een aantal jaar ben ik helemaal verslingerd aan podcasts. Tijdens mijn lunch ga ik als het even kan een uurtje lopen om los te komen van het zitten en het scherm. Aangezien de rondjes-variatie vanuit mijn huis niet eindeloos is en mijn puur meditatieve kwaliteiten nog niet optimaal ontwikkeld, loop ik graag met een podcast op mijn oren. Ik luister met Trekz oordopjes die het geluid geleiden via de botten vóór de oren (dus niet erin), waardoor ik ook nog voldoende omgevingsgeluid hoor, zoals fluitende vogeltjes en aanstormende mountainbikers. Daarnaast luister ik op momenten dat mijn hersens even vrij hebben, dus bijvoorbeeld tijdens suffe klusjes als strijken of gedachteloos tuinieren. Nu lezen in de trein in corona-tijd haast niet te doen is met een beslagen (lees)bril boven een mondkapje, is podcast luisteren ook een uitkomst.
Wat zijn podcasts?
Podcasts zijn audiofragmenten online, die je via je telefoon, tablet of computer kunt luisteren waar je maar wilt en op welk moment dan ook. Ze variëren van ultrakort tot uitgebreide lange series van tientallen of soms honderden afleveringen. Je kunt elk moment stoppen en later weer doorluisteren en er zijn podcasts te vinden voor werkelijk alle onderwerpen, genres of interesses. Fictie, non-fictie, waar je maar zin in hebt op een bepaald moment. Voor mij is het een oneindige snoeptrommel met telkens weer nieuwe verrassende smaken, maar soms kies ik juist voor dat oude vertrouwde dropje waar ik nooit genoeg van krijg.
Verbeelding aan het werk
Het fijne aan podcasts is dat je je zelf een beeld kunt vormen van de personen die vertellen én de verhalen die verteld worden. Ik weet nog hoe teleurgesteld ik ooit was over hoe Harry Potter er in de film uitzag. ‘Mijn’ uit de boeken verbeelde Harry Potter was veel leuker. Maar helaas heeft die inmiddels plaats gemaakt voor de film-versie, ook in mijn hoofd. Om diezelfde reden heb ik nooit de verfilming van ‘In de ban van de Ring’ willen zien. Het zou mijn eigen beeld verstoren. Verbeelding is iets krachtigs. Luisteren zonder ‘voorgebakken’ beelden zorgt dat je brein actiever bezig moet zijn dan tijdens bijvoorbeeld tv kijken en dat is ook nog eens goed voor je hersens! Je schijnt er slimmer en socialer van te worden, omdat je empathie al luisterend wordt versterkt. Onderzoek heeft aangetoond dat leren via podcasts effectiever werkt dan via boeken. Podcasts kunnen prachtig gemaakte documentaires zijn, ondersteund door bijpassende geluiden of muziek. Omdat het direct via je oren binnenkomt voelt het heel persoonlijk en intiem. In de VS en Engeland waren podcasts al langer groot. Zo heb je Serial, zo’n beetje de oerpodcast met ijzersterke onderzoeksjournalistiek naar in de eerste serie een terecht of onterecht veroordeelde moordenaar. Sterk aan die eerste serie vind ik hoe journalist Sarah Koenig steeds een open blik houdt en kritisch alle kanten onderzoekt en bevraagt. Ze probeert echt tunnelvisie te vermijden. Je ontdekt eigen vooroordelen en merkt dat niks zwartwit of kristalhelder is. Als je geen bezwaar hebt tegen Engelstalige podcasts is dit absoluut een aanrader om mee te beginnen. Van de makers van Serial is ook S‑Town een geweldig waargebeurd verhaal waar je constant op het verkeerde been wordt gezet. Heel verrassend.
Podcasts om je (anders) aan het denken te zetten
Podcasts zijn voor mij een prachtige manier om andere werelden te leren kennen, je te verplaatsen in soms heel andere denkbeelden en om iets te leren, zoals dat ook geldt voor documentaires. Een goede serie om dingen eens van de andere kant te bekijken is Laura H. over de Zoetermeerse Laura, die afreist naar het kalifaat. Als je het hebt over een andere wereld … Recent is daar nu ook een Engelse variant van een vergelijkbare situatie met een Amerikaanse vrouw in I’m not a Monster.
In 2020 was ik onder de indruk van De plantage van onze voorouders, waarin een nazaat van slavenhouders samen met een nazaat van de tot slaaf gemaakten van diezelfde plantage op onderzoek gaan naar het gedeelde slavernijverleden. Ook hier werd ik weer aan het denken gezet over de gevolgen van dat koloniale verleden, hoe dat tot nu doorwerkt in een racistisch systeem en hoe ik me daartoe verhoud. Allemaal niet (letterlijk) zwartwit en iets om mee bezig te blijven.
Hieronder een aantal podcasts die wat mij betreft aanraders zijn en laat me vooral ook jouw tips weten!
Podcast tips
Ontdekken van nieuwe podcasts
- VINK, dé podcastgids van Nederland – Milou Brand (voorheen Mischa Blok), Stan Putman en Vincent Bijlo bespreken en recenseren wekelijks vier Nederlandse podcasts op een leuke manier.
- Parel radio – bestaat al langer en zendt verschillende door anderen goed gemaakte podcasts uit. Bv. de aflevering Turf, jenever en achterdocht of De verdwijners.
Leerzame podcasts
- Making an opera – over de totstandkoming van de gloednieuwe moderne opera Ritratto, die door corona net niet de premiere gehaald heeft. De generale was tijdelijk op YouTube te zien als ware het de echte uitvoering. Ongelooflijk wat daar achter de schermen allemaal bij komt kijken zowel artistiek als logistiek: muziek, kleding, decors, teksten en botsende ego’s.
- Radiolab – Amerikaans onderzoek op allerlei gebied, wetenschappelijk tot politiek. Ontzettend goed gemaakt en vaak interessant met speciaal voor de serie gecomponeerde muziek en soundscapes. Afleveringen bv. CRISPR of Unraveling Bolero
- Boeken FM – besprekingen van boeken door drie veellezers, goed geïnformeerd en ook vaak grappig.
- Hidden Brain – Amerikaans wetenschappelijk programma op psychisch gebied. Waarom doen we de dingen die we doen. Afleveringen When things click: The Power Of Judgment-Free Learning of Romeo & Juliet In Rwanda: How A Soap Opera Sought To Change A Nation
- This American Life – langlopende ijzersterke serie met per aflevering verhalen en korte documentaires rondom een bepaald thema.
- Woordwaarde – gesprekken met experts op het gebied van taal en communicatie.
- Floodlines – geweldige onderzoeksjournalistiek naar wat er écht gebeurde in New Orleans toen de dijken doorbraken rondom orkaan Katrina.
Human interest podcasts
- Verstrikt – een aangrijpende en wat mij betreft belangrijke serie over suïcide.
- Dag voor dag – Liesbeth Rasker heeft zelf op jonge leeftijd haar moeder verloren en gaat op een prettige, ‘gewone’ manier met mensen die haar dierbaar zijn in gesprek over hun rouw. Waardevol als je zelf rouwt of met mensen te maken hebt die rouwen (haast iedereen denk ik dan …)
- Terrible, thanks for asking – De titel komt als antwoord op de veel gestelde vraag ‘hoe gaat het met je’: Terrible, thanks for asking. Om echt eerlijk te zijn over de moeilijke dingen in het leven. Eerlijke gesprekken mét humor met verschillende mensen die moeilijke dingen meemaken. Bv. aflevering Sad and Lucky over de maakster zelf.
Gewoon leuke of spannende podcasts
- Bob – een drietal Belgische radiomaaksters duikt in het verleden van een dementerende vrouw, die een geheim lijkt te vertellen waarvan de kinderen nooit hebben geweten.
- Man met de microfoon van Chris Bajema, een radiomaker in hart en nieren die altijd mooie verhalen van gewone mensen weet op te duikelen. Zijn dagelijkse serie ‘Lock down’ (tijdens de eerste lock down) vond ik leuk om te beluisteren. Deels echt. deels satire.
- De Brand in het Landhuis – spannende 6‑delige documentaire waarin een onopgeloste zaak, een dode rijke man na een brand, uit Vught wordt onderzocht. Waar is zijn geld en zijn zijn schilderijen gebleven, wat is er gebeurd. Spannend en goed. In hetzelfde onderzoeksgenre valt het 4‑delige De Kasteelmoord.
- Echt Gebeurd – de Nederlandse versie van het zeker zo goede Amerikaanse The Moth, waar mensen waargebeurde verhalen vertellen op een podium aan een live publiek, uit het hoofd. Van grappig tot ontroerend en spannend. Bv. Afl. 238 Onderweg: Maarten van Buuren. Hij legt twee lijntjes ketamine neer en zet het vioolconcert van Sjostakovitsj op …
- Teun en Gijs vertellen alles – ironische kletspodcast waarin vrienden Teun van der Keuken en Gijs Groenteman de linkse elite volledig omarmen. Om hardop om te lachen (óf je vindt het vreselijk: een middenweg is er niet).
- Een Podcast over Media – kletspodcast van vrienden Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping, waar intussen veel zinnigs gezegd wordt en visies worden neergelegd over media en stokpaardjes. Zou ik ook onder ‘leerzame podcasts’ kunnen plaatsen, maar dan wel heel vermakelijk.
- Heavyweight – (Amerikaans) Jonathan Goldstein duikt als een (komische) therapeut met een tijdmachine in het verleden van mensen die met een probleem zitten en kijkt of dit verlicht of opgelost kan worden. Aan te bevelen afleveringen: Sven (zat in een jury die iemand onterecht ter dood heeft veroordeeld) en Rob (heeft volgens zichzelf als kind zijn arm gebroken, maar niemand van zijn familie weet dat nog). Vaak grappig maar soms ook ontroerend.
De podcasts die ik hier genoemd heb zijn nog maar het topje van het door mij inmiddels beluisterde ijsbergje. Daaronder zit een veel grotere en nog altijd uitdijende ijsberg met oneindig veel podcasts op werkelijk alle gebied. Ik denk dat ik nooit uitgeluisterd raak.
Heb jij nog aanraders? Laat het me weten in de reacties! Ik zou het leuk vinden als je niet niet alleen een titel noemt, maar ook waaróm je het zo goed vindt.
Goh Marieke, het is alsof je mijn wandelingetjes beschrijft, tot en met de oor’dopjes’ aan toe!
Ik geniet zelf erg van de npo radio4 podcast Klassieke Mysteries. En iets wat jou vast ook erg zal bevallen: de npo radio4 podcast Messiah. Ik liep zingend door de velden – all we, like sheep!
Wat leuk te horen Lonneke! Die klassieke Mysteries ga ik zeker eens proberen. En de Messiah heb ik inderdaad met veel plezier (en ook deels meezingend) beluisterd. Was toch nog veel van te leren. Wandel en luister ze verder👍🏻