Ben je ondernemer en heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of ben je op zoek naar een goedkopere of alternatieve AOV? Misschien is een Broodfonds dan iets voor je.
Ik was laatst op de Maastrichtse voorlichtingsavond van de Broodfondsmakers, de bedenkers en intiatiefnemers van dit idee en ben erg enthousiast geworden.

broodfonds

Broodfonds?

Met minimaal 20 tot maximaal 50 ondernemers kun je een Broodfonds vormen. Voorwaarde is dat je je hoofdinkomen uit je bedrijf haalt en minimaal 1 jaar bestaat. Je kent elkaar persoonlijk en in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid steun je elkaar. Ieder lid doet vanaf zijn eigen broodfondsrekening dan een maandelijkse schenking aan het zieke groepslid, waardoor de betreffende een tijdelijk inkomen heeft. Zo vorm je een vangnet voor elkaar, gebaseerd op vertrouwen en gelijkwaardigheid. Je bepaalt gezamenlijk de regels en de uitvoering, met ondersteuning van de broodfondsmakers in de opstartfase.

Sympathiek idee

Wat mij zo aanspreekt aan deze vorm is het sociale, het persoonlijke én het feit dat het is gebaseerd op vertrouwen en solidariteit. Bij verzekeringen wordt vaak uitgegaan van regeltjes, kleine lettertjes en in feite van wantrouwen: eerst bewijzen dat je er recht op hebt en dat alle randvoorwaarden van toepassing zijn. Op zich natuurlijk logisch voor dergelijke grote organisaties, die veel risico’s af moeten dekken en misbruik incalculeren. Maar in het geval van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen valt het voor ondernemers wel heel ongunstig uit met te dure premies en te veel randvoorwaarden. Bovendien wordt er voorbij gegaan aan het feit dat ondernemers gemiddeld een veel lager ziekteverzuim hebben dan werknemers en korter ziek blijven. Een broodfonds houdt hier wel rekening mee en werkt dus anders. Omdat je elkaar persoonlijk kent, weet je wie er voor je betalen als je tijdelijk niet (volledig) kunt werken. Dit zorgt wel dat je er geen onnodig gebruik van maakt en mij persoonlijk geeft het een goed gevoel letterlijk zelf als vangnet voor personen die ik ken te kunnen dienen als dat nodig is. In ieder geval beter dan ditzelfde bedrag en vaak meer te storten in een verzekeringsmaatschappij.

Hoe werkt het in de praktijk

Iedereen stort maandelijks een bedrag op zijn eigen broodfondsrekening, afhankelijk van de schenking die je bij ziekte nodig hebt als inkomen (zie www.broodfonds.nl voor concretere voorbeelden) . Die rekening blijft van jezelf. Naast het maandbedrag betaal je eenmalig opstartkosten van het Broodfonds en per maand een kleine contributie op de gezamenlijke broodfondsrekening. Vanaf twee weken of een maand na het begin van de ziekte of arbeidsongeschiktheid van een groepslid ‑dat bepaal je als groep zelf- wordt er uitgekeerd. Die uitkering kan maximaal 2 aaneengesloten jaren plaatsvinden. Daarna kun je niet meer terugvallen op het broodfonds. De praktijk wijst echter uit dat 93% van de ondernemers binnen 2 jaar weer aan het werk gaat. Na 2 jaar kom je dan eventueel in de bijstand óf je sluit een aanvullende andere AOV af, die pas na 2 jaar in hoeft te gaan, wat uiteraard gunstiger is voor de premie.

Twee keer per jaar beleg je een ledenvergadering en is er de mogelijkheid nieuwe leden te introduceren (altijd een bekende van één van de broodfondsleden) óf om eruit te stappen. Als je ermee stopt krijg je het geld van jouw eigen broodfondsrekening ‑minus de daarvan al uitgekeerde schenkingen en kosten- weer terug. Dat is ook een voordeel t.o.v. de reguliere AOV’s.

Buffer

Als je als broodfondsgroep drie jaar lang stortingen hebt gedaan zonder dat er iemand ziek is geweest óf als er op jouw broodfondsrekening op een gegeven moment 36 maal jouw maandbedrag staat, krijg je alles wat daar bovenop komt aan het eind van het jaar weer terug. De rekeningen hoeven niet oneindig groot te worden en deze buffer blijkt in de praktijk ruim voldoende voor lopende betalingen.

Meer weten?

Er komen vast nog allerlei vragen op na deze vrij beknopte uitleg. Je kunt meer informatie en filmpjes vinden op www.broodfonds.nl. Verder staat daar een duidelijke FAQ.

Broodfonds in Limburg

Reden om dit stuk te schrijven is dat we ook hier een (aantal) broodfonds(en) willen oprichten. Na de informatieavonden bleek er grote belangstelling voor te zijn. Ben je zelf misschien ook geïnteresseerd of heb je nog vragen, laat het dan weten. We zouden graag op korte termijn van start willen gaan in Heerlen, maar ook andere regio’s in Limburg zijn broodfondsen aan het oprichten.