Tot voor kort was Upper Mustang, het ‘koninkrijk van Lo’ in Nepal verboden gebied voor buitenlanders. Pas sinds 1992 wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten met een speciaal permit. Robert en ik hoorden bij de gelukkigen dit jaar. Ik ben net terug met een hoofd vol nieuwe beelden, ervaringen, geuren, kleuren en smaken. Daar kan ik weer even op vooruit!
Tsarang, Upper Mustang Nepal
Tibet in Nepal

Qua ligging, klimaat, bevolking en cultuur hoort Mustang meer bij Tibet dan bij Nepal. Hier geen moesson, maar juist een droog en fris klimaat. Het is een deel van de Himalaya met wonderbaarlijke en prachtige landschappen: ruig, woest, afwisselend qua kleur en soorten rots en zand. In de dalen liggen in contrast met de woestijnachtige omgeving frisgroene akkers rond de dorpjes, dankzij vernuftige irrigatiesystemen. Acht maanden van het jaar is het hier een guur en hard leven, met enorme kou en weinig voorzieningen.

panorama Gheiling

Tibetaans boeddhisme

Overal vind je boeddhistische elementen zoals stupa’s, manimuren, gebedsvlaggen en kloosters. Ook de dorpjes zijn Tibetaansig, lichte buitenmuren met donker omrande ramen en platte daken. Kostbaar, zeldzaam hout ligt opgestapeld op de daken, om te kunnen gebruiken bij een eventuele crematie. Bij het overlijden wordt door monniken aan de hand van de persoonlijke astrologie bepaald welke manier toegepast moet worden: cremeren (vuur), op laten eten door de gieren (lucht) of begraven (aarde). Boven deuren en op muren liggen schapenschedels en ‑horens ter bescherming tegen kwade krachten. Ook deuren zijn extra laag, omdat ‘kwade geesten niet kunnen bukken’.

boeddhisme: manimuur en stoepa

Trekking van Jomsom naar Lo Manthang en terug

We hebben oa. een 9‑daagse trekking gedaan naar de hoofd‘stad’ Lo Manthang (een ommuurd dorp met duizend inwoners) en terug. Een route via vele passen tot 4200 meter hoogte, pittig, maar prachtig. Lopen is voor mij een manier om een land echt te beleven. Je hebt de tijd om alles goed te bekijken, te horen en te ruiken, veel intenser dan rijdend in een bus of auto én je overwint jezelf, moet soms met weinig zuurstof ‘tot het gaatje gaan’ met als beloning extra voldoening bij het bereiken van een pas met onvoorstelbaar mooi uitzicht.

wandelen in Upper Mustang, Nepal

Nieuwe weg van Tibet naar India

Op dit moment wordt er dwars door Mustang een weg –voorlopig een onverhard karrenspoor, slechts geschikt voor four wheel drives– aangelegd van China naar India. Een deel ontbreekt nog, maar wordt naar verwachting volgend jaar voltooid. Vóór de weg kon Upper Mustang alleen te voet of per paard worden bereisd. De weg zorgt voor een dilemma: aan de ene kant is het snellere vervoer natuurlijk een groot voordeel voor de bewoners, maar de vrees bestaat dat het negatieve invloed heeft op de nu nog zo karakteristieke, eigen cultuur. Ook is het van belang dat voor trekkers andere paden worden gevonden, omdat de nieuwe weg grotendeels over het bestaande, eeuwenoude trail loopt, wat lopen een stuk onaantrekkelijker zal maken.

wandelen over de weg door Upper Mustang, Nepal

Mustang, onvergetelijk indrukwekkend

Het is al met al weer een mooie en gedenkwaardige reis geweest, met beelden en indrukken om nooit te vergeten. We hebben gedreven monniken en lama’s ontmoet die het onderwijs verbeteren, vol goede ideeën en initiatieven (zie de kloosterschool Great Compassion Sakyapa Monastic School of de privéschool Lo-Mustang Foundation). Als buitenstaander vraag je je wel eens af hoe mensen ertoe zijn gekomen om hier te gaan wonen en er tot de dag van vandaag nog steeds blijven wonen. Het is daarom bijzonder inspirerend om mensen te treffen die aan de ene kant de eigen cultuur willen bewaren en aan de andere kant Upper Mustang vooruit willen brengen en verder ontwikkelen.

monniken in Upper Mustang, Nepal